pondělí 25. února 2013

Arthur Hailey - Konečná diagnóza


Školní čtivo je můj projekt, kde píšu o tom, jak se mi líbily nebo nelíbily knížky z povinné četby. Letos píšu hlavně o knížkách, co mám v maturitní četbě.    



NÁZEV: Konečná diagnóza
AUTOR: Arthur Hailey
POČET STRAN: 320
ZAŘAZENÍ: Světová literatura 20. a 21. století
FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ: The Young Doctors

ANOTACE: Román Konečná diagnóza, vydaný v roce 1959, se stal prvním skutečným Haileyho bestsellerem. Autor svůj román umístil na oddělení, po jehož vyslovení většině z nás naskočí husí kůže na patologii. V dramaticky se rozvíjejících a vzájemně se prolínajících příbězích jednotlivých hrdinů plasticky ukazuje klíčový význam tohoto oddělení nikoli jen jako místa, kde se pitvají nebožtíci, ale především jako pracoviště, jehož hlavním úkolem je stanovit diagnózu pacientů a určit tak i jejich úspěšnou léčbu. Každý omyl může vyústit v tragédii končící mnohdy smrtí Hlavním hrdinou je starý doktor Joseph Pearson, primář patologie v nemocnici Three Counties, jenž svému oddělení, kterému vládne pevnou rukou, zasvětil celý svůj profesní a po úmrtí manželky i osobní život. Jak se vyrovnává starý rutinér s novými metodami medicíny, jak se mu daří sledovat a aplikovat nové profesní trendy to jsou klíčové otazníky, které zasahují i do osudů jeho nejbližších spolupracovníků mladého sekundáře Mika Seddonse a jeho snoubenky žákyňky Vivian Loburtonové či laboratorního technika Johna Alexandera, jeho manželky a jejich dosud nenarozeného dítěte Jak dopadne od počátku tušený střet dosluhujícího primáře s mladým ambiciózním doktorem Colemanem? Vždyť nakonec snaha všech pracovníků patologického oddělení je určena jedním cílem stanovit správnou konečnou diagnózu.(Zdroj)
GOODREADS

CO NA TO ŘÍKÁM:
Konečná diagnóza mi slibovala nadějnou knihu. Je z lékařského prostředí a to mě, která studuje zdravotnické lyceum a hlásí se na medicínu, opravdu zaujalo. Musím říct, že jsem udělala dobře, že jsem si tuto knihu zařadila do maturitní četby. Hailey opravdu uměl skvěle psát a některou jeho knihu by si měl přečíst každý. Skvěle popisuje prostředí. U toho lékařského můžu alespoň trochu posoudit věrohodnost popisu, a myslím si, že to opravdu sedí. I když je u nás zdravotnictví jiné než v 60. letech v Americe, podstata zůstává stejná. 
Víc než o akci, jde o politiku v nemocnici, o vztahy mezi nemocničním personálem. Jednoduše by se dalo říct, že Konečná diagnóza popisuje běžný chod nemocnice.
Dojde i na napínavé momenty, kdy si nebudete jisti jak to dopadne. 
Podle mého názoru z lékařského prostředí se dá vytěžit hodně a Haileymu se to povedlo.

HODNOCENÍ:
Konečná diagnóza se mi líbila mnohem víc než Letiště. Odehrává se v delším časovém úseku, než již zmiňované Letiště a díky tomu se postavy můžou více "vybarvit" a je tam i více zvratů. Pro mě se Konečná diagnóza zatím stává jedničkou na poli maturitní četby, proto jí nemůžu dát jiné hodnocení než 5 hvězdiček



1 komentář:

  1. To je super, že síce ide o knižku, ktorú musíš prečítať, ale tebe sa páči. Mňa veľmi doktorské prostredie nezaujíma, ale pre tých, ktorých áno, to môže byť dobrá kniha.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...