středa 23. ledna 2013

Jodi Picoult - Je to i můj život

Je to i můj život

Jodi Picoultová

Originální název: My Sister's Keeper
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 416
Vydání v originále: 2004
Vydání u nás: 2005
Podle knihy je natočený stejnojmenný film.

ANOTACE:
Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve čtrnácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí a injekcí - jen proto, aby její starší sestra Kate mohla žít. U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate geneticky vhodné.
Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. Nemilovaná, nadbytečná, pouhý stroj, který udržuje sestru při životě. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a vlastní život třeba před soudem.

CO NA TO ŘÍKÁM:
Takto zní česká anotace, popisuje hlavní zápletku knihy, ale ne přesně. Anna nebyla počata jako dárce kostní dřeně pro Kate, doktoři chtěli původně použít jen pupečníkovou krev k uzdravení Kate. Ale bohužel jí nemoc po šesti letech vrátí a z Anny se stane tentokrát už skutečný dárce. Léčba se vydaří, ale nemoc se po několika letech zase vrátí a tentokrát to vypadá, že Kate už opravdu nepřežije. Nakonec ji, ale zachrání, tentokrát ne Anna, ale léčba arzenem.
Ve čtrnácti letech se Kate v nemocnici seznámí s Taylorem, který má taky leukémii. Zamilují se do sebe a Kate si aspoň chvilku užívá normálního života. Ale její štěstí netrvá dlouho, Taylor podlehne své nemoci a zemře.
A dostáváme se do současnosti Kate je 16 let, Anně 13. Kate opět potřebuje léčbu, tentokrát je to transplantace ledviny, protože její jsou zničené. Rodiče po Anně chtějí, aby se ledviny vzdala. Ale to Anna nechce a vyhledá právníka Campbella, který se začne zabývat jejím případem ve spolupráci s Julií, opatrovnicí ad litem. Julia má za úkol zjistit co by bylo pro Annu nejlepší. Promlouvá se všemi členy rodiny s Annou a snaží se najít nejlepší řešení.
Vedle hlavního příběhu autorka zpracovala i osudy jiných lidí. Campbella a Julie, kteří do sebe byli zamilovaní na střední škole, ale nerozešli se zrovna přátelsky.
Příběh nejstaršího z dětí, Jesse. Ten je ve stínu nemocné Kate a není ani dárce jako Anna. Připadá si úplně zbytečný, a proto vyvádí spoustu protizákonných činností.
Jak jste asi pochopili, kniha je napsána ze spousty pohledů. A to z pohledu Anny, její matky Sary (u ní se odehrává děj v minulosti a až ke konci v přítomnosti), otce Briana, staršího bratra Jesse, právníka Campbella a sociální pracovnice Julie. Zajímavé je, že pohled Kate je až úplně na konci. Toto pojetí se mi moc líbilo, můžete se na situaci udělat komplexní obrázek. Nic není černobílé a vidíme tak to co by nám ušlo, kdyby kniha byla napsaná jen jako příběh Anny. Abych pravdu řekla, tak jsem až do konce knihy nevěděla na čí straně mám stát. Chápala jsem Annu, která bojovala za právo na svoje tělo, ledvina je přece jenom něco jiného než kostní dřeň. A navíc jednou to je kostní dřeň, podruhé ledvina, potřetí to můžou být třeba játra. Ale chápala jsem i Saru, která bojovala za život své dcery Kate už čtrnáct let a nechtěla to vzdát. Musím ale říct, že některé věci mě u Sary docela štvaly. A to, že všechny svoje děti nebrala stejně. Sice Kate byla nemocná a její další dvě děti zdravé, ale pořád tam šlo vidět, že jí na Kate záleží víc než na Jessovi a Anně.
Oživením byla postava Campbella a Julie. Na pozadí toho hlavního příběhu se odehrává i příběch těch dvou a jejich společná minulost.


MOJE HODNOCENÍ:


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...